2024-04-24 17:14 CEST

View Issue Details Jump to Notes ]
IDProjectCategoryView StatusLast Update
0000750Linoplan production and process control[All Projects] Data Issuespublic2016-10-01 10:40
Reporterkheijs 
Assigned To 
PrioritynormalSeverityfeatureReproducibilityalways
StatusclosedResolutionwon't fix 
Summary0000750: Data acquisitie faalt
DescriptionDe data acquisitie faalt, doordat sensor niet aanwezig is, stuk is, kabel kapot, ongebruikelijke data, etc,
Is het mogelijk om hiervoor een waarschuwing te krijgen bij bijv. het grafiekoverzicht?
Nu blijft de grafiek op de datum staan met de laatste data van de sensor en wordt deze niet ververst. Behalve het datumveld is er geen enkele indicatie dat er iets mis is.
TagsNo tags attached.
Attached Files

-Relationships
+Relationships

-Notes

~0000358

lammert (administrator)

Het is voor een deel mogelijk om niet reagerende sensoren te melden, voor een deel echter ook niet.

Het vergaren en opslaan van procesdata gebeurt in een aantal stappen, waarbij elke stap (bewust) via een asynchrone verbinding met de volgende stap is verbonden. Hierdoor kan bij uitval van delen van het systeem data acquisitie gewaarborgd worden zolang de sensor en de eerste opslag na de sensor met elkaar verbonden zijn en voeding hebben. Dit is noodzakelijk voor kritische logprocessen zoals bij laboratoria en het diepvriesveem.

Dit heeft echter ook het nadeel dat de eindontvanger van de gegevens, Linoplan in dit geval, geen aannames kan maken over de oorzaak van niet binnenkomende gegevens. Niet binnenkomende gegevens kunnen worden veroorzaakt door problemen met de sensor, problemen met één van de dataverbindingen ertussen of door geplande vertragingen in het proces door periodiek pollen van gegevens.

Daarnaast is er het probleem dat sommige systemen zoals PLCs onvoldoende capaciteit hebben voor langere dataopslag en voorzien zijn van onbetrouwbare klokken waardoor zij daarvoor afhankelijk zijn van de eerstvolgende stap upstream. Omron PLCs hebben het specifieke probleem dat zelfs als hun interne klok automatisch gesynchroniseerd wordt over het netwerk, dat ze geen onderscheid kunnen maken tussen zomer en wintertijd. Hun timestamp van een meting is daardoor onbetrouwbaar en onbruikbaar voor proceslogging.

Praktisch gesproken betekent dit dat data die met een PLC als tussenstap vergaard wordt geen informatie bevat over het wel of niet functioneren van een sensor omdat de data-acquisitie buiten de PLC om direct tussen het PLC geheugen en een tussenopslag computer plaatsvindt die de metadata toevoegt. Data die wordt vergaard met een TS-01 temperatuur en luchtvochtigheid logger zoals in het diepvriesveem heeft wel deze gegevens over niet functionerende sensoren en die informatie wordt ook doorgegeven aan Linoplan bij de asynchrone data overdracht.

Op dit moment is de actie in Linoplan om gegevens die gemarkeerd zijn als "disconnect" te negeren. Het is technisch mogelijk om dit in een loglijst weer te geven, maar het wordt dan pas in de loglijst zichtbaar wanneer via de asynchrone verbindingen daadwerkelijk een "disconnect" is ontvangen. Zolang er geen gegevens zijn is zoals hierboven omschreven niet bekend waar de oorzaak van het ontbreken van gegevens ligt.

Met het op hold zetten van de Linomass 1.xx weegcomputer software ontwikkeling begin dit jaar staat ook feitelijk de ontwikkeling van deze asynchrone communicatiestructuur stil. Reden is dat de Linomass 2.xx software volledig decentraal van opzet wordt waarbij een systeem bestaat uit één of meer nodes die technisch identiek zijn, maar waaraan verschillende rollen zijn toegekend. Het begrip rol is hier veel breder dan wegen en sorteren. Ook visualisatie en data-acquisitie valt hier onder.

In plaats van gespecialiseerde software voor wegen, data-acquisitie, netwerk verbindingen en visualisatie wordt dit één stuk software dat alles kan, maar afhankelijk van de configuratie een bepaalde rol op zich neemt. Dat betekent dat de Linomass 2.xx software niet alleen kan wegen, maar ook voorzien is van een ACID compliant interne database, asynchroon en synchroon onderling kan netwerken, kan communiceren met PLCs en direct of indirect met sensoren. Daarnaast is Linomass 2.xx intern voorzien van een Soft-PLC waarmee niet proces-kritische taken die op dit moment nog met een PLC of Siemens Logo uitgevoerd worden met Linomass 2.xx node kunnen worden uitgevoerd.

De nieuwe communicatiestructuur werkt synchroon met lokale buffering in de ACID compliant database voor het geval verbindingen tijdelijk wegvallen. Data is versleuteld met elliptische curve sleutels om te voldoen aan de hoogste normen van databeveiliging. In plaats van eens in de zoveel minuten pollen kunnen op snelle netwerken meer dan 100.000 berichten per seconde worden verstuurd.

Met deze kennis in het achterhoofd heeft het weinig zin om de visualisatie en data overdracht software nog ingrijpend te wijzigen om disconnects beter zichtbaar te maken. Het blijft het oplappen van een niet-standaard communicatie proces zonder enige toekomst visie. Alleen om een probleem op te lossen dat feitelijk toch al zichtbaar is want lange termijn gaten in één specifieke sensor kan praktisch gesproken alleen maar een kapotte sensor of kabel als oorzaak hebben.

Gezien bovenstaande heeft aanpassing geen prioriteit.
+Notes

-Issue History
Date Modified Username Field Change
2016-09-29 09:36 kheijs New Issue
2016-10-01 10:35 lammert Note Added: 0000358
2016-10-01 10:40 lammert Status new => closed
2016-10-01 10:40 lammert Resolution open => won't fix
+Issue History